Itä-Karjalan lippu -hihamerkki, brodeerattu

Vielä varastossa

Kuvaus

Suomen lippuja saa hihamerkkeinä monestakin paikasta, mutta Suomen historiaan erottamattomasti liittyvien vähemmistökansanryhmien lippujen kanssa onkin hankalampaa. Niinpä päätimme aloittaa tuotesarjan tähän tarpeeseen vastataksemme. Suomalaiset ovat muutamaan otteeseen yrittäneet vapauttaa ja/tai valloittaa Itä-Karjalaa, mikä on osasyynä siihen, että karjalaisten ja suomalaisten välit ovat hieman monimutkaiset, mutta oli miten oli, ns. Itä-Karjalan kysymys on keskeinen osa itsenäisen Suomen sotahistoriaa, ja samalla karjalainen kulttuuri ja identiteetti elää edelleen vahvana Suomen puolella.


Tämän tuotteen hinnasta lahjoitetaan yksi euro lyhentämättömänä Ukrainan puolustustaistelun tukemiseksi Your Finnish Friends Ry:n kautta.


Ainakaan allekirjoittaneen kouluaikoina näistä asioista ei juuri historiantunneilla puhuttu, mutta kun Suomen sisällissota alkoi kallistua Valkoisten voitoksi, tuumattiin, että Suomi on sotatilassa neuvosto-Venäjän kanssa. Tämä katsottiin luvaksi sille, että vapaaehtoiset seikkailijat lähtevät aseineen itärajan taakse vapauttamaan Venäjän valtaan jääneitä sukulaiskansoja, joista karjalaiset olivat yksi merkittävimmistä.


Tästä alkoivat heimosodiksi kutsutut sotaretket. Suomen valtio ja armeija eivät halunneet sekaantua asiaan, joten retkikunnat olivat vajaamiehitettyjä, heikosti aseistettuja ja koostuivat suureksi osaksi vajavaisesti koulutetuista nuorista. Sen myötä retkien lopputuloksetkin olivat yleensä sellaisia, mitä voisi tuon perusteella olettaa, ja Itä-Karjala itsenäisenä valtiona tai Suomen maakuntana jäi saavuttamatta.


Skandinaavistyylisen ristilipun suunnitteli itäkarjalaisille suomalainen taiteilija Akseli Gallen-Kallela vuonna 1920, ja se ehti olla käytössä Itä-Karjalan kansannousun aikana vuoteen 1922 asti. Seuraavan kerran se palasi muutamaksi vuodeksi muotiin jatkosodassa 1941-44. Kokonaan asiaa ei silti ole unohdettu, ja onpa viime aikoina näkynyt Ukrainastakin kuvia sotilaista, jotka taistelevat venäläisiä vastaan tällainen lippu hihassa.


Materiaali on brodeerattua kangasta, ja kiinnitys tapahtuu koukkuvelcrolla. Mukana saat luonnollisesti pörröisen vastakappaleen. Jos haluat kiinnittää merkin johonkin sellaiseen paikkaan, jossa ei ole velcropintaa valmiiksi, voit vaikka ommella tai liimata vastakappaleen siihen alustaksi.


Koko: 77 x 47 mm.


Valmistusmaa Suomi.