Sodasta ja rauhasta
Allekirjoittanut on ainoa sotajutuista kiinnostunut lenkki sukunsa pitkässä pasifistien ketjussa. Tästä seuraa välillä tympeitä keskusteluja perheen piirissä, mutta toisaalta ne laittavat ajattelemaan asioita syvällisemmin kuin vain "sotajutut ovat jänniä".
Taannoin tehdessäni lähtöä MPK:n viikonloppuharjoitukseen, tyttäreni kysyi, miksi käyn sotaharjoituksissa. Olemme yrittäneet olla huolestuttamatta häntä Ukrainan sodalla ja muilla maailmanpoliittisilla tapahtumilla yhtään enempää kuin on pakko, mutta kun asia on koko ajan kaikkialla esillä, ei sen kuulemiselta voi välttyä. Lapsi tietää, mitä sota on, ja että Euroopassa suhteellisen lähellä meitä on sota tälläkin hetkellä. Jotain järkevää pitäisi osata vastata, muutakin kuin "harjoituksissa on kivaa".
Selitin sodan olevan sillä tavalla jännä asia, että mitä paremmin siihen valmistautuu, sitä todennäköisemmin sitä ei tule. Suomen puolustuksessa on lähdetty oletuksesta, että resurssimme eivät riitä Venäjän voittamiseen tavalla, jolla Venäjä itse suostuisi sen rauhansopimuksessa myöntämään ja allekirjoittamaan. Sen sijaan meidän on tehtävä kerta kaikkiaan selväksi, ettei tänne kannata hyökätä, koska voitto tulisi liian kalliiksi suhteessa niihin vähäisiin hyötyihin, joita Suomesta olisi ryöstettävissä. Tähän ei riitä se, että meillä on hallit täynnä leopardeja ja F-35:ia, vaan vähintään yhtä tärkeää on, että jokainen kansalainen sekä haluaa että osaa istua puskassa napsimassa miehittäjiä ihan niin kauan kuin niitä riittää. Hyvien suhteiden ylläpidollakin on arvonsa, mutta se kantaa vain tiettyyn pisteeseen asti ja on aina riippuvainen vastapuolen hyväntahtoisuudesta.